Thursday, 3 December 2015

Kolagen Shaklee, rahsia lebih muda dan sihat! =)

Bismillah Walhamdulillah~

Haaa, Adakah kolagen bermaksud "Pengeluaran Gam"? =)
Ok, saya cuma bergurau sebagai starter!

Tahukah anda, kolagen merupakan protein yang paling banyak terdapat di dalam badan manusia? Malah, ia menyumbang kepada kira-kira 75% berat dalam tahap kulit yang sihat. Tahap kolagen yang sihat menyerlahkan rupa yang sihat dan menampilkan susuk tubuh yang muda. Di bawah ini adalah contoh bagaimana perbezaan wajah yang mempunyai kolagen yang sihat. Adakah kita tergolong dalam kategori kulit yang cukup kolagen atau kurang?

Kita boleh lihat banyak perbezaannya kan?

Mengapa kolagen Shaklee berbeza dengan produk kolagen jenama yang lain?

Shaklee Collagen Powder merupakan suplemen kolagen hebat yang mengandungi 4,000mg proprietari RSS (Red  Snapper  Scale)  Collagen,  kolagen  yang  berkualiti  tinggi  dan  tulen  yang diekstrak  daripada  sisik  ikan merah. Kolagen Shaklee yang bermolekul sangat ringan, kira-kira 1,000 Dalton* (Berat molekul diukur dalam unit Dalton), dapat diserap dengan mudah oleh badan dan dapat membantu kepada peningkatan sintesis kolagen pada lapisan dermis dengan berkesan. Dengan adanya kolagen Shaklee yang mempunyai jisim molekul yang rendah, ia mampu menyaksikan penyerapan optimum di dalam tubuh badan.

Kolagen Shaklee terdiri daripada tujuh bahan utama iaitu:

1. Ekstrak  biji  benih  Camellia japonica
2. Ekstrak Pfaffia
3. Kolagen ikan
4. Ekstrak kerang-kerangan
5. Lactobacillus acidophilus
6. Vitamin  C
7. Vitamin  B

yang digabungkan untuk meningkatkan keberkesanan kolagen RSS dan menyokong kecantikan anda dari dalam ke luaran. 



RSS Collagen dari Sisik Ikan Merah
Sisik ikan merah ialah satu sumber premium kolagen dengan penyerapan lebih tinggi dan pencemaran yang lebih kecil berbanding dengan kolagen binatang. Ia adalah sumber kolagen yang tahan lasak kerana tekanan yang dihadapi akibat kedudukan ikan merah tersebut berasal dari laut dalam melebihi 4000 meter.

Ekstrak biji benih Camellia japonica 
Ekstrak  biji  benih  Camellia  japonica mengandungi asid Oleik, iaitu sejenis emolien kulit dan pelembap yang unggul, dan bahan antioksida semulajadi Isoflavon yang dapat membantu mengurangkan radikal bebas.

Elastin dari kolagen ikan
Elastin dapat mengekalkan keanjalan dan ketegangan kulit yang boleh melantun apabila dicubit. Kolagen ikan mengandungi elastin yang berfungsi bersama kolagen untuk kulit yang lebih tegang, gebu dan anjal. 

Ekstrak Pfaffia
Pfaffia juga digelar sebagai ginseng Brazil  yang  bila  digabungkan  dengan wkstrak  biji  benih Camellia  japonica dapat menyokong pembentukan kolagen dan asid hialuronik. Dengan kemampuannya untuk mengikat jumlah air yang besar, asid hialuronik memainkan peranan penting dalam menghidratkan tisu badan dan membuatkan kulit lembut, lembap dan rata.

Vitamin C & B
Vitamin  C  menggalakkan pengeluaran kolagen dan melawan radikal bebas yang merosakkan kulit kita. Vitamin-vitamin B terlibat dalam metabolisme karbohidrat, lemak, dan protein untuk menghasilkan tenaga yang diperlukan untuk pengeluaran kolagen dalam sel. 

Lactobasilus acidophilus
Lactobasilus acidophilus ialah sejenis bakteria baik. Ia membantu untuk mengimbangi usus ikroflora dan memudahkan pembinaan semula sistem usus sihat bagi meningkatkan penyerapan kolagen

Antara kelebihan kolagen Shaklee adalah ianya mudah larut dengan minuman dan makanan kegemaran anda. Hanya perlu ambil satu peket, tuang ke dalam air atau anda boleh telan sebegitu saja bagi mereka yang sukakan rasa susu tepung yang asli. Setiap hidangan dipek di dalam satu uncang untuk memudahkan anda menggunakannya secara segera pada bila-bila masa dan di mana saja.




Semakin usia kita meningkat, kolagen di dalam badan kita akan semakin berkurangan. Pengurangan kolagen menyebabkan pembentukan kedutan dan munculnya tanda-tanda penuaan lain, seperti contoh:

•   Kulit berkedut, kering dan melayut
•   Kuku rapuh dan tidak kukuh
•   Rambut halus dan gugur

Kemerosotan semulajadi ini boleh kita pulihkan melalui makanan tambahan! Pengambilan tetap makanan tambahan kolagen dapat menggantikan kolagen yang hilang dan memelihara kulit. Faedah-faedah makanan tambahan kolagen termasuk dapat menyegarkan semula kulit sihat, mengurangkan kemunculan garis-garis halus dan kedutan, menguatkan kuku dan menyuburkan rambut.

Halangi tanda awal penuaan dengan memperlahankannya melalui pengambilan suplemen kolagen. Jika anda ingin mempunyai kehidupan yang hebat, rasa lebih muda, jagalah kesihatan dan berikan tubuh anda bekalan kolagen yang mencukupi. =)



P/s: Sumber dipetik dari booklet Kolagen Shaklee


Thanks for reading!
Sehingga berjumpa lagi! (",)

Salam sayang dari Ummi si Aleef Arsyad! (>_<)


Friday, 11 September 2015

RAHSIA! Indahnya Hidup Bersama Shaklee~

Bismillah Walhamdulillah~

Syyyhhh… RAHSIA ni! :)

Ini adalah RAHSIA saya mengapa saya rasa sangat indah dan bahagia bila bersama dengan Shaklee. Terlalu indah sehinggakan bila terjatuh pun mahu bangkit kembali. Bila tertinggal pun mahu bingkas bangun dan berlari. Bila dirasakan sukar juga masih degil ingin mencabar diri. Keluar dari zon selesa kata orang kampung saya! Itulah kebahagiaan yang hakiki. Hehe~ :)

Kesihatan

Ini adalah antara satu RAHSIA saya, nikmat terindah yang saya rasai apabila bersama Shaklee. Memulakan perjalanan bersama Shaklee dengan set mengandung, seterusnya set berpantang, set menyusu dan terkini adalah set sendi dan set kecantikan. Banyaknya set??? Ia… terlalu banyak sebab semuanya pun berkesan. Tak kenal maka tak cinta kata orang tua-tua. Dah kenal, dah merasa, dah mendapat hasil, terasa sangat rugi tidak berkenalan dengan Shaklee lebih awal lagi.

Tiada orang mengimpikan bangun dari tidur mengalami kesakitan di bahagian kaki yang mencucuk-cucuk dan tidak lama kemudian ia bengkak secara tiba-tiba. Dan seterusnya, kehidupan yang anda lalui adalah setengah hari berfungsi, setengah hari lagi anda sudah tidak mampu lakukan apa-apa. Dan natijahnya, doktor bekalkan anda dengan pain killer bersama dos 100mg setiap hari. Tapi dengan Shaklee, Alhamdulillah kini saya sudah memasuki ke 1 setengah bulan FREE from Pain Killer!

Sihat itu satu nikmat bukan? :)

Kerana itu saya katakan hidup ini indah dan bahagia bersama Shaklee. Bila sihat baru dapat bermain dengan anak, baru dapat dukung anak, baru dapat memasak untuk keluarga, baru dapat ke sana-sini dengan anak syurga nan seorang itu! :)

Anak syurga ummi~ :)

Ukhuwwahfillah

Saya menjadi ahli Shaklee melalui seorang senior yang merupakan kakak usrah kami - Kak Hany Fariza, sewaktu di kampus MMU dulu. Nak di jadikan cerita, jadi ahli pun sebab nak harga murah dan beliau pula berada di bawah sahabatnya iaitu Master Farihah. Dan Master Farihah pula, menjadi ahli dengan memilih Master Iffah sebagai mentornya. Dan upline atau pun bahasa mesra kami – mak beliau adalah kak Cery. Jauh kan perjalanan cerita? Tapi Alhamdulillah... Kerana Shaklee, saya kenal mereka semua, saya berkenalan juga dengan ramai lagi insan-insan di dalam keluarga besar Shaklee kami walaupun pangkat usia mereka ibarat ayah kandung saya mahu pun level seorang datuk pun ada. Hebat tak hebatnya Shaklee ni~ :)

Tiada istilah dengki atau iri hati dalam keluarga besar kami. Tiada istilah cucuk dalam, racun dari luar, jatuhkan mereka, atau apa saja bahasa yang tidak indah, berlaku dalam keluarga besar kami. Terlalu indah sehinggakan sideline yang berlainan keluarga juga berkongsi tips ikhlas dari hati untuk semua. Tiada istilah lokek ilmu. The more you GIVE, the more you will RECEIVE! Alhamdulillah, syukur Ya Allah~ :)

Mentor / Coaching

Bahagian mentor atau pun coaching ni lagi indah. Saya biarkan gambar sahaja yang berbicara kerana anda juga pasti mahu kan bukti bukan? :)

Coordinator Development Workshop! 
Dapat bersama moyang ninja~ :)

Presiden baru Shaklee Malaysia
Beliau berasal dari India! :)

Ayahanda Master Haji Roslan :)

Mentor kami yang telah berjaya: 
Master Firdaus & Master Iffah :)

Sebahagian keluarga besar kami

Walaupun berbisnes, anak-anak tetap sentiasa di sisi

Kasih seorang bapa, sanggup tolong isteri jaga permata hati!

Seronokkan? Ibarat satu keluarga besar yang bahagia. A very big home based business family! :) 

Peluang untuk hidup sihat dan ceria,
Peluang untuk jana pendapatan,
Peluang untuk bersama insan-insan hebat,
Peluang untuk bersama cipta impian,

Asbab itu semuanya saya katakan sangat indah, antara RAHSIA, mengapa saya cukup ceria dan bahagia bersama Shaklee. Jika anda ingin bersama kami, merasai RAHSIA yang saya alami, jangan segan silu untuk bertanya~ Hubungi saya dengan kadar segera! :)

Sehingga berjumpa lagi! (",)

Salam sayang dari Ummi si Aleef Arsyad!
Senyum~~~ (>_<)



Sunday, 6 September 2015

Yes! Akhirnya Berjaya Edit Bagi Blog Cantik!


Bismillah Walhamdulillah~


Alhamdulillah... Akhirnya, setelah mengambil mode untuk touch up mengikut citarasa hati, berjaya juga laman sesawang Aleef's Garden ni diedit semula dengan hasil usaha tangan sendiri. Sekian lamanya bersawang akibat ketiadaan usaha, akhirnya berjaya juga! Tepuk tangan sendiri dan ucapkan Alhamdulillah~

Rupa laman sesawang hasil sentuhan sifu Scheetah 

Gambar di atas, jika anda perhatikan image header Aleef Garden ini, tak center ke tengah. Gambar tersebut saya upload setelah sifu Scheetah edit kembali layout blog ini. Masa ambil gambar tak perasan pula gambar tak center hihi...

Asalnya laman sesawang ini telah diusahakan oleh buah hati cuma layout yang dipilih kategori advance untuk saya sehinggakan tersangkut apabila saya sendiri yang ingin add on apa-apa yang berkenan di hati. Lantas mendapatkan khidmat sifu Scheetah. Namun, asbab telah belajar asas-asas untuk setup blog yang mudah, gatal tangan pula nak godek-godek layout ni sendiri. Haruslah juga lepas tu kita tanya En. Google apa-apa tips untuk edit ikut citarasa hati kan? =)

Salah satunya adalah bagaimana nak centerkan image header di atas. Sama ada gambar kecil atau besar, muat cantik ikut size header yang ada, ataupun gambar yang kecil nak di set kan sebagai full width. Laman sesawang yang saya senang apply codingnya dalam blog ini bersumberkan dari Helplogger. Cara-caranya ialah:

Masuk ke laman blogger anda, pilih "Template" di sebelah kiri, dan kemudian pilih "Customize" untuk edit blog anda. Kemudia, pilih "Advanced" --> "Add CSS" tab, dan copy paste code di bawah ini ke dalam kotak "Add custom CSS".


#header-inner {
background-position: center !important; 
width: 100% !important;
text-align: center;
}
#header-inner img {
margin: auto;
}

Jika anda mempunya gambar yang kecil tetapi ingin jadikan center gambar tersebut "full width", copy coding di bawah. Tetapi awas, jika size gambar terlalu kecil, berkemungkinan pixel gambar anda akan pecah.

 #header-inner {
 background-size: cover;
 width: 100% !important;
 text-align: center;
 }
 #header-inner img {
 width: 100%;
 height: 100%;
 }

Hasil sentuhan godek-godek try and error tangan sendiri
P/s: Header gambar laman ni hasil design buah hati~ <3

Tadaaaa~~~ Dah jadi dah, Alhamdulillah~ Saya pilih untuk centerkan image sahaja dan bukan center gambar dengan "full width" kerana pixel image pecah dan kurang kemas di mata buah hati. Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah~

Bersama sahabat-sahabat dalam kelas blog. =)

Seronok menuntut ilmu blogging dengan sifu-sifu yang best ni - kak Scheetah, kak Kay & kak Cery sendiri selaku mastermind untuk kami semua berkumpul dan belajar lagi dan lagi dan lagi! Seronok! Berblogging lebih mudah kini berbanding zaman study dahulu kerana banyak yang telah dipermudahkan untuk kita godek-godek, try and error ikut citarasa diri sendiri. 

Paling tak lupa, antara insan-insan yang berusaha keras untuk saya aktifkan diri untuk berblogger adalah mentor Shaklee saya merangkap nenda - kak Farihah & mak Shaklee sendiri iaitu kak Hany. Antara anak-anak saya yang aktif berblogging adalah Nurul Aini dan Norazini. Jika ada yang ingin berkongsi pengalaman untuk 'improve' lagi laman blog ini, dijemput dengan segala hormatnya meninggalkan komen bernas anda. Semoga ini menjadi medan untuk kami memberi lagi dan lagi hingga ke akhir hayat nanti, InsyaAllah~ =)

Sehingga berjumpa lagi! (",)

Salam sayang dari Ummi si Aleef Arsyad!
Senyum~~~ =)


Tuesday, 28 April 2015

Jom kenali Shaklee!


Bismillah Walhamdulillah~

Hari ini saya nak berkongsi dengan semua tentang sejarah penubuhan syarikat Shaklee. Tak kenal, maka tak cinta kan? Tak tahu sejarah silam dan perkembangan Shaklee dari mula hingga yang terkini, kurang sikit la nak amik aura rasa keterujaannya seperti mana yang saya rasa! =)

Shaklee Corporation mula ditubuhkan pada tahun 1956 yang merupakan syarikat jualan langsung pertama di dunia. Walau bagaimanapun, sebenarnya, Dr. Forrest C. Shaklee telah mencipta lebih awal "vitalized mineral" iaitu multivitamin yang pertama di dunia pada tahun 1915.

 Ibu pejabat Shaklee pada tahun 1956

Terkini: Ibu Pejabat Shaklee di Pleasanton, California. 

Antara keunikan ibu pejabat Shaklee yang terletak di Pleasanton, California ini adalah, ia direkabentuk oleh arkitek terbilang - Gensler yang mana bangunannya berkonsepkan mesra pengguna dan mesra alam sebagai refleksi kepada komitmen Shaklee terhadap "Kehidupan yang Harmoni bersama Alam Semulajadi". Di mana saja kita berada di dalam ruang ibu pejabat Shaklee ini, kita boleh menikmati pemandangan indah semulajadi seperti langit, tumbuh-tumbuhan, bukit-bukau dan kehijauan tanah lapang. Antara rekabentuknya yang serba moden dan maju adalah, bangunan tersebut mampu diterangi secara semulajadi oleh cahaya luar serta pembinaannya daripada bahan dan warna secara semulajadi.

100 tahun inovasi produk Shaklee

Jika kita teliti satu persatu, kita akan dapati bahawa syarikat Shaklee ini telah berkembang melalui inovasi produk yang dihasilkan dan setiap produk tersebut sentiasa berpegang kepada falsafah Shaklee iaitu Sentiasa Selamat, Sentiasa Berkesan dan Sentiasa Mesra Alam.

~Keistimewaan Shaklee~

Falsafah Shaklee:

1. Sentiasa Selamat

Shaklee telah melaburkan lebih $250 juta untuk ujian klinikal, penyelidikan dan pembangunan produk. Diantaranya adalah, menjalankan 350 ujian bagi setiap kandungan dan 100,000 ujian kualiti produk serta 23,000 ujian keaslian dan keselamatan setiap tahun.

TIADA Bahan Tiruan
TIADA Perisa Tiruan
TIADA Pemanis Tiruan
TIADA Pengawet Tiruan
TIADA Pewarna
TIADA MSG
TIADA Lemak Trans
TIADA Bahan Kimia
TIADA Paraben
TIADA Bisfenol-A
TIADA Dakwat Toksik
TIADA Peluntur Klorin
TIADA Formaldehid
TIADA Natrium Hidroksida

2. Sentiasa Berkesan

Bukti Saintifik & Klinikal adalah berdasarkan 100 laporan saintifik & Kajian Landmark 2007.

Bukti klinikal ini boleh didapati dalam 100 laporan saintifik yang telah diterbitkan oleh Shaklee yang mana ini adalah kajian semula setara dalam beberapa majalah utama.

Salah satu daripada ujian ini adalah Kajian Landmark pada tahun 2007, yang menunjukkan bahawa kesihatan di kalangan pengguna suplemen Shaklee ternyata lebih baik berbanding mereka yang mengambil satu multivitamin atau tidak mengambil suplemen langsung.

3. Sentiasa Mesra Alam

Hidup Harmoni dengan Alam Semula Jadi

Dr. Shaklee adalah pelopor Shaklee Corporation yang mengamalkan prinsip Living in Harmony with Nature®. Falsafah Always Green sentiasa menjadi misi Shaklee untuk memastikan produk yang dihasilkan Mesra Alam.

Antara kejayaan yang menjadi kebanggaan Shaklee adalah ia telah menjadi syarikat yang diiktiraf "Climate Neutral™" yang pertama di dunia pada tahun 2000 kerana berjaya mengimbangi pelepasan karbon dalam setiap aktiviti yang dilakukan bagi menjana impak sifar bersih terhadap alam sekitar dan ia dilakukannya sebelum ia dipraktikkan secara meluas. 

~Antara produk keluaran Shaklee~

Di Shaklee, semua produk adalah asli dan dihasilkan daripada rumusan semulajadi yang amat berkesan untuk memelihara kesihatan tubuh anda, dalaman dan juga luaran.

Sekian sahaja untuk hari ini,
Terima kasih! =)

http://4.bp.blogspot.com/-X8arMxsA11g/U7jiexTD2NI/AAAAAAAAAWs/ckuoqNeUFdA/s1600/Signature.jpg



Wednesday, 22 April 2015

Jom Puasa Dengan Cergas! =)


Bismillah Walhamdulillah~

Hari ini, saya rasa terpanggil untuk berkongsikan pengalaman saya berpuasa selama dua hari di bulan Rejab 1436h. Alkisahnya apabila saya bermula puasa 1 Rejab dalam keadaan terbangun lambat! Jam yang telah dikunci awal, ditutup kembali dan akibatnya, hanya terjaga 9 minit sebelum azan! Bayangkan, betapa haru-biru huru-haranya hidup manusia yang semangat nak berpuasa di 1 Rejab setelah lama tidak berpuasa sunat ni~ :p

Akibatnya, kalut bancuh 1 cawan air + ESP satu sudu + Cinch Shake Latte satu scoop. Sempat juga bancuh 1 Cinch Energy Tea untuk ditelan sekali. Dalam hati, cuma bertawakal saja sebab nak sangat berpuasa di 1 Rejab~ =)

Lepas tu apa jadi?

Haa.... Bermulalah episod teruja sekali lagi dengan produk Shaklee ni! =) =) =)

Di ofis;

*** Saya tidak mengantuk walaupun sahur tak minum nescafe / kopi 3 in 1
*** Saya lebih fokus, khusyuk kira claims yang banyak! (Selalunya, kira banyak-banyak ni kan senang terlelap! :p)
*** Saya rasa bertenaga sampai ke petang, balik umah untuk berbuka pun rasa masih cergas! Sampaikan terfikir, "Eh... dah nak berbuka???" Hehehe...
*** Rasa seronok kekal cergas dari siang sampai ke malam! =)

Nampak tak bezanya antara berpuasa dengan sahur makan nasi dan minum air kopi dengan berpuasa dan bersahur dengan secawan ESP + Cinch Shake dan secawan Cinch Energy Tea? Siap malam lepas berbuka, boleh keluar ke kedai beli barang keperluan lagi tu~ =) Hebat ka Seronok menjadi seorang isteri, ummi, pekerja yang masih cergas di malam hari walaupun siangnya berkerja di pejabat? Nak bermanja dengan anak pun seronok sebab kita tak letih sangat! (",)

Jom kenali apa yang saya ambil untuk bersahur dan berpuasa dengan cergas ni~

1. Cinch Shake Mix (Perisa Vanilla, Latte, Chocolate)



Kekalkan kepejalan otot dan pastikan anda sentiasa kenyang dan selesa dengan Cinch® Shake Mix yang sungguh lazat dan berkhasiat tatkala anda menurunkan berat badan.

> Padat dengan protein agar anda sentiasa berasa kenyang dan selesa
> Tinggi serat, iaitu enam gram bagi setiap sajian


2. ESP - Energizing SoyaSoy Protein Isolate Powder




Membekalkan tenaga berpanjangan dengan kebaikan protein berkualiti tinggi daripada tumbuhan


Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya yang lengkap, iaitu 14 gram protein soya bukan GMO berkualiti tinggi termasuk sembilan asid amino penting yang diperlukan untuk proses sintesis protein tubuh.

Berbanding protein daripada sumber daging, telur dan tenusu, ESP juga mengandungi kandungan lemak yang rendah tanpa laktosa dan kolesterol.

Shaklee ESP:
> Menyediakan sumber tenaga berkekalan dan membantu menahan rasa lapar
> Mengandungi lima vitamin B penting, separuh daripada Nilai Harian kalsium, serta isoflavon soya. 

> Kajian menunjukkan bahawa soya dapat membantu menyeimbangkan semula hormon semasa tempoh peralihan menopaus*
> Protein soya bukan GMO ini dihasilkan di bawah Program Pengekalan Identiti atau Identity Preservation Program (IPP), di mana proses penanaman hingga pemprosesan kacang soya dipantau dengan teliti dan dilakukan dalam keadaan terkawal



3. Cinch Energy Tea
 

Tingkatkan Tenaga Anda

Teh eksotik putih, merah dan hijau Matcha dipetik dengan berhati-hati dan diadun sempurna untuk menghasilkan minuman yang sungguh luar biasa. Ia bertindak pantas untuk memberikan rangsangan tenaga semula jadi di samping meningkatkan kesihatan keseluruhan.

> Rangsangan tenaga secara semula jadi dan selamat
> Sedap diminum, sama ada panas atau sejuk
> Alternatif terbaik kepada snek manis dan kopi
> Cepat bertindak untuk meningkatkan tenaga
> Bungkusan berbentuk ‘stick’ yang mudah bagi setiap sajian

Yang paling penting, tiada perisa, pewarna dan pemanis tiruan! =)




Thursday, 12 March 2015

Mengapa Shaklee?

Bismillah Walhamdulillah~

Memulakan bicara dengan lafaz Bismillah & Alhamdulillah, semoga perkongsian ini membuahkan manfaat kepada semua para pembaca. Rasa ingin berkongsi kepada semua, mengatasi rasa perlu untuk tidur. Ya, berkongsi kebaikan yang dirasakan bersama Shaklee, natijahnya indah seakan nikmat kurniaanNya yang tidak ternilai.

Dulu, saya juga berasa jelak, mengapa asyik Shaklee? Sana sini orang bercerita tentang Shaklee. Antara produk yang paling popular, ESP. Ke blog kawan juga ESP, balik kampung pun ESP. Rupa-rupanya, kakak ipar juga telah mencuba ESP Shaklee.


Namun segala-galanya berubah ketika disahkan mengandung oleh doctor . Bermulalah agenda mencari, makanan tambahan yang sesuai untuk ibu yang mengandung. Terjumpa pula sharing dari senior sekampus tentang set kehamilan Shaklee. Shaklee lagi??? Oh my~~~ Akan tetapi, asbab dia adalah orang yang saya percaya, ukhuwah antara kami bukan setahun dua, terus hubungi untuk mencuba. Bila dikira-kira kembali, alamak! Mana nak dapat duit untuk suplemen ni? Bukan murah tetapi tekad juga demi zuriat yang tercinta. Bermula dengan B-complex dan Vitalea, saya upgrade lagi kepada ESP, Vitamin C Chew (zaman itu, Vitamin C Sustained out of stock pada waktu yang lama) dan Ostematrik.


 Poster ehsan dari Kak Nad~ =)

Trimester pertama, masih mengambil B-complex klinik. Akan tetapi, apabila belajar tentang B-complex Shaklee, secara jujurnya saya tinggalkan saja bekalan dari klinik tanpa pengetahuan ibu bapa! Awal kehamilan juga saya selalu pening kepala tapi tidak pula bertanya lebih lanjut kepada doktor. Ingatkan, simptom biasa wanita mengandung. Apabila keputusan darah keluar, rupa-rupanya saya mengalami masalah HB low. Pesan doktor, carilah makanan seperti kerang atau hati untuk naikkan kembali HB saya. Namun, setelah rujuk kepada senior, beliau pesan upgrade dos Vitalea kepada 2 biji setiap hari. Sekali lagi secara diam-diam, saya meninggalkan bekalan ubat klinik yang dibekalkan. Bukannya apa, saya rimas perlu jarakkan masa antara ubat dan suplemen Shaklee. Walaupun pada waktu itu, saya tiada kesedaran langsung tentang kesan pengambilan ubat pada tubuh badan dalam jangkamasa lama berbanding pengambilan makanan tambahan yang berunsurkan bahan semulajadi.

Hari demi hari berlalu. Alhamdulillah sepanjang proses kehamilan saya tidak mempunyai masalah alahan atau sebarang penyakit lain. Saya memang betul-betul menjaga pemakanan kerana bimbang akan menjadi obesiti atau terjebak dengan masalah kencing manis atau hypertension semasa mengandung. Salah satu keajaiban yang saya alami juga, sejak mengamalkan Ostematrik, tiada lagi masalah kejang di kaki & sangat senang untuk membuang di pagi hari. Ibu mengandung mana yang tidak seronokkan? Tiada masalah kejang, tiada masalah sembelit, Alhamdulillah segalanya menjadi mudah dan sentiasa sihat dengan Shaklee. Kesan pengambilan Vitalea 2 biji sehari juga membuahkan hasil mantap! Ujian darah kali kedua, HB saya meningkat kembali. Bah kan doktor puji: "Bagus Aina!!!" Alhamdulillah~~~ selamat satu masalah



Dan akhirnya, apabila trimester ketiga bermula, stok Shaklee saya bertambah satu lagi iaitu Omega Guard - Minyak Ikan Shaklee. Hmmm~~~ Satu lagi produk menarik kerana ia menyelamatkan saya dari masalah kenaikan berat badan yang berlebihan. Minyak ikan Omega bagus untuk perkembangan otak bayi. Bagus juga untuk membakar lemak yang berlebihan.

Walaupun penghujung trimester saya di bulan Ramadhan, Alhamdulillah saya berjaya puasa penuh selama sebulan dan bayi dalam kandungan tetap membesar dengan sihatnya sehingga mencecah ke 4kg. Bukan ummi dia yang bertambah berat badan, tapi si kecil yang di dalam itu bertambah bulat dan sihat bahkan tidak mahu keluar walaupun dah lebih tarikh jangkaan bersalin selama 10 hari. Dan akhirnya, keluar juga si comel ummi melihat dunia! Alhamdulillah~~~ Dengan berat sebanyak 4.12kg, lenguh juga ummi dukung setiap hari. Tapi takpe, Shaklee ada! (",). Set kehamilan Shaklee ummi, terus upgrade taraf menjadi set berpantang pula. Sebab kebanyakannya berfungsi untuk kesihatan yang menyeluruh buat ibu mengandung dan berpantang~ InsyaAllah, entry akan datang, saya kongsikan mengapa set kehamilan Shaklee mampu berubah menjadi set berpantang Shaklee pula.

Sehingga berjumpa lagi! (",)

Salam sayang dari Ummi si Aleef!
Senyum~~~ =)

My Single Step~

Bismillah Walhamdulillah~

Lewat malam memulakan bicara, namun perkongsian ini ikhlas untuk semua. :) Malam ini, bertalu-talu mesej masuk di Whatsapp saya, sama ada group mahu pun personal. Saya yang baru terjaga dari tidur sebentar akibat mata yang bermasalah tadi, terus segar. Terlalu segar. Kerana apa? Kerana bertalu-talu mesej masuk dari anak dan cucu Shaklee saya yang terlalu dahagakan ilmu dalam berbisnes Shaklee ini.


Ya, semua orang pernah melalui fasa yang sama. From zero to HERO. "A journey of a thousand miles begins with a single step". =) Perjalanan saya bersama Shaklee bermula dengan set kehamilan Shaklee. Tidak berniat untuk berbisnes, tapi lebih kepada ingin merasai sendiri kesan pengambilan Shaklee untuk kehamilan yang pertama ini. Atas sebab saya seorang yang tidak mementingkan kualiti makanan yang sihat sebelum ini, maka sumbangan nutrisi melalui pengambilan suplemen itu amat saya perlukan.

Alhamdulillah~ fasa kehamilan selama 9 bulan itu berlalu dengan indah. Nikmat sihat saya dan bayi dalam kandungan, satu nikmat yang tidak ternilai. Walaupun overdue 10 hari, si anak tetap sihat dan akhirnya selamat melihat dunia pada 7 Syawal 1434H bersamaan 14 Ogos 2013.


Dan kini, anak cucu saya dalam Shaklee mula mengorak langkah. Berkongsi rasa atas kesan yang mereka rasa, berkongsi impian untuk bantu insan-insan disekeliling, agar semua merasai nikmat sihat bersama suplemen Shaklee. Nikmat sihat ini milik semua kurniaan dariNya. Ada yang masih tercari-cari jalan penyelesaiannya namun tidak bertemu jawapan. Andai ada perkongsian kita hari ini yang menjadi penghubung kepada penyelesaian masalah yang ada, semestinya kebahagiaan yang dikecapi itu satu nikmat yang tidak ternilai.



Ya, fokus kepada apa yang kita perlukan, tinggalkan segala yang tidak perlu di tempat lain. Seringkali kegagalan untuk fokus itu menjadi penyebab kepada kegagalan kita mencapai impian yang ada. Kemuncaknya, impian itu terkubur dan mungkin juga ada yang akan menjawab, "Bukan rezeki aku nak capai impian ini...". Apa pun, setiap orang mempunyai kekuatan dan kelemahan yang berbeza. Fokus kepada kekuatan kita untuk mencapai cita-cita. Kelemahan yang ada, kita usahakan untuk perbaiki lagi di masa akan datang. Bak kata nanny Farihah, "Suluh kekuatan diri sendiri dan seterusnya rangka strategi untuk bertindak". 



Semoga kita semua berjaya mencapai setiap IMPIAN! =)

Salam sayang dari Ummi si Aleef,
Senyum~~~ =)